Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.

Φιλοσοφία της ομάδας

Η φιλοσοφία της Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε., δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από αυτήν, της αποκατάστασης, στη σύγχρονη θεραπευτική.

Αλλά τι είναι αποκατάσταση;

Αποκατάσταση είναι η προσπάθεια που γίνεται σε ένα άρρωστο ή ανάπηρο άτομο, χρησιμοποιώντας διάφορες ιατρικές ή άλλες εξειδικευμένες τεχνικές, με σκοπό την:

 • Βελτίωση της υγείας του
 • Βελτίωση της ποιότητας ζωής του
 • Αύξηση των δυνατοτήτων του
 • Αυτονομία

Σε κάθε περιστατικό που χρήζει αποκατάστασης, οι στόχοι τους οποίους θέτουμε, δεν είναι πάντα οι ίδιοι, αλλά ανάλογα με την σοβαρότητα του περιστατικού κάθε φορά. Έτσι, είναι προφανές, ότι το κάθε περιστατικό πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε πάντα την λεγόμενη αξιολόγηση.

Αξιολόγηση είναι η προσπάθεια παρατήρησης, καταγραφής, μελέτης, κτλ, τομέων όπως συμπεριφορά, κίνηση, στάση, επικοινωνία, τρόπος μετακίνησης ή χρησιμοποίησης του σώματος ή των μελών του, κτλ.

Οι τομείς αυτοί είναι δυνατόν να αξιολογούνται μεμονωμένα ή όχι.

Η αξιολόγηση είναι μια πολύπλοκη, συνεχής, δυναμική διαδικασία, η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται σε κάθε συνεδρία.

Αυτή θα μας οδηγήσει στη δημιουργία του σωστού προγράμματος αποκατάστασης και στην επαναξιολόγηση και επαναδημιουργία αυτού.

Για να γίνουν όλα αυτά και μάλιστα σωστά, είναι ευνόητο ότι αυτός που ασχολείται με την θεραπευτική και την αποκατάσταση, είναι απαραίτητο να είναι εξειδικευμένος επιστήμονας στον χώρο της υγείας. Συγκεκριμένα στη Θεραπευτική Ιππασία, οι εμπλεκόμενες επιστήμες είναι επιστήμες υγείας, που ασχολούνται με την αποκατάσταση και συγκεκριμένα: Ιατροί, (όπως Φυσίατροι, Νευρολόγοι, κτλ), Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Ειδικοί Παιδαγωγοί, κτλ.

Επίσης αυτοί οι θεραπευτές πρέπει να έχουν εξειδικευτεί σε αυτό.

Κάθε άλλη περίπτωση είναι μια βόλτα με το άλογο, που τις περισσότερες φορές γίνεται και επικίνδυνη.

Στην Ελλάδα δυστυχώς ορισμένοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι:

 • δεν είναι γνωστό τι ακριβώς είναι θεραπευτική ιππασία και ιπποθεραπεία και ποιοι πρέπει να την ασκούν και
 • δυστυχώς η θεραπευτική ιππασία και η ιπποθεραπεία, δεν είναι αναγνωρισμένες ακόμα, όπως είναι ήδη, σε πολλές χώρες του εξωτερικού, σαν κομμάτι της αποκατάστασης.
 • απουσία νομικού πλαισίου

προσπαθούν να εισχωρήσουν στο χώρο, μη ξέροντας και οι ίδιοι τι είναι Θεραπευτική Ιππασία και Ιπποθεραπεία. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και ενημέρωση του κοινού.

Στην ΕΕΘΙΙΕ, κινούμενοι με βάση αξίες και μένοντας πιστοί στους όρκους που έχουμε δώσει όταν αποφοιτήσαμε από τα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα, αποκτήσαμε μια και μοναδική λογική και φιλοσοφία. Αυτή που μας λέει, αυτό που κάνουμε, να το κάνουμε καλά. Χωρίς να υπολογίσουμε κόστος, κόπο, προσωπικά συμφέροντα και οτιδήποτε δεν προάγει την βελτίωση της υγείας και της ζωής του ασθενούς.

Με σοβαρότητα και γνώση, με δια βίου εκπαίδευση και αγάπη για αυτό που κάνουμε, με πίστη ότι η Θεραπευτική Ιππασία και η Ιπποθεραπεία, θα βρει το δρόμο της, γιατί έχει πολλά να δώσει. Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή.

Η αγάπη για ένα παιδί του οποίου σχεδιάζουμε το πρόγραμμα αποκατάστασης του, πρώτα από όλα σημαίνει για εμάς σωστά και ποιοτικά προγράμματα θεραπειών, ασφάλεια, βελτίωση, αυτονομία, αυτοεξυπηρέτηση, βάδιση, κτλ. και βέβαια το χαμόγελο του. Αυτό για εμάς είναι η πληρωμή μας.


 
Είστε εδώ: Αρχική Προφίλ Η Φιλοσοφία

Επικοινωνία

 • Τηλ: (+30) 210 8310060
 • Φαξ: (+30) 210 8310060
 • Email: info@eethiie.gr
 • URL: www.eethiie.gr