Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.

Δραστηριότητες

Ιπποθεραπεία και Αυτισμός

NIKOS 21Η  Επιστημονική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας  Ελλάδος  είναι μια  ομάδα αποκατάστασης που δραστηριοποιείτε στο χώρο της θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας τα τελευταία χρόνια στον ιππικό όμιλο Βαρυμπόμπης και στον ιππικό όμιλο βορείων προαστίων.
    Είναι μια από τις λίγες ομάδες στην Ευρώπη που αποτελείται  μόνο από επιστήμονες του χώρου της υγείας (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές , ψυχολόγους ,λογοθεραπευτές ),καθώς φιλοσοφία της είναι ότι, τον άλογο είναι ένα πολύτιμο μέσο αποκατάστασης και ότι έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζετε.

   Τι είναι θεραπευτική ιππασία και τι ιπποθεραπεία?

        Η θεραπευτική  ιππασία  είναι  μία δραστηριότητα  η  οποία  χρησιμοποιεί  την κίνηση του αλόγου,  για  να βελτιώσει  νευρολογικές και  αισθητηριακές  δυσλειτουργίες  σε ασθενείς  με  κινητικά  και  νοητικά   προβλήματα, ενώ η ιπποθεραπεία, είναι το πιο εξειδικευμένο  κομμάτι  της θεραπευτικής ιππασίας καθώς πρόκειται  για μια φυσιοθεραπευτική , εργοθεραπευτική ή λογοθεραπευτική πράξη,  η οποία χρησιμοποιεί, την κίνηση του αλόγου ως μέρος ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού  προγράμματος  για να πετύχει  λειτουργικά αποτελέσματα. 

       Ενδείξεις

          Οι ενδείξεις αφορούν μια σειρά νευρολογικών αλλά και αναπτυξιακών διαταραχών, όπως είναι:  Εγκεφαλική Παράλυση,  Μυασθένειες, Ημιπληγία,  Αυτισμός,  Διάχυτες  Αναπτυξιακές Διαταραχές , Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ),  Σύνδρομο Rett,  Νοητική Υστέρηση,  Μαθησιακές Δυσκολίες,  Σύνδρομο Down κ.α.  

       Θεραπευτικά αποτελέσματα:

 • NIKOS 12Ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου
 • Βελτίωση ελέγχου κεφαλής, κορμού και λεκάνης.
 • Αναχαίτιση παθολογικών προτύπων κίνησης και προώθηση των φυσιολογικών
 • Βελτίωση κινητικού και οπτικοκινητικού συντονισμού
 • Βελτίωση της ισορροπίας και των προστατευτικών αντιδράσεων
 • Προώθηση σωστής στάσης σώματος
 • Βελτίωση του λόγου.
 • Προώθηση και βελτίωση της βάδισης
 • Αύξηση του εύρους κινήσεων των αρθρώσεων
 • Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης
 • Αύξηση  συγκέντρωσης, προσοχής
 • Διεύρυνση αντίληψης και γνωστικών ικανοτήτων

 

         Γιατί η Ιπποθεραπεία?

           Ο  σημαντικότερος  παράγοντας που διαφοροποιεί την ιπποθεραπεία  από τις άλλες  θεραπείες είναι ο χώρος που  διεξάγονται οι συνεδρίες (ένας χώρος πλούσιος σε κινητικά, οπτικά και αισθητικά  ερεθίσματα). Διότι είναι γνωστό ότι, η  ενεργητική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον  είναι  απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει ένας άνθρωπος να εξάγει και να αφομοιώσει  τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτό. Επίσης είναι προφανές από μελέτες ότι η φύση του περιβάλλοντος (δομή , χωροταξία, δυνατότητες για κοινωνική επαφή ,σωματική δραστηριότητα και άσκηση) επηρεάζουν την οργάνωση και την αναδιοργάνωση του εγκεφάλου μετά από βλάβη.

         Τα τελευταία χρόνια, πολλοί επιστήμονες που μελετούν την πλαστικότητα του εγκέφαλου (την ικανότητα δηλαδή του εγκεφάλου να τροποποιείται τόσο μορφολογικά, όσο και λειτουργικά, ως απάντηση σε αλλαγές στο περιβάλλον), με κορυφαίο τον  δρ Greenough, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του  Ιλινόις, απέδειξαν ότι ο βασικότερος  παράγοντας που καθορίζει την εγκεφαλική οργάνωση και τις νέες εσωτερικές διασυνδέσεις είναι το σύνθετο περιβάλλον (με πολλά παιχνίδια και δραστηριότητες, πολύ πλουσιότερο σε ερεθίσματα από το συνηθισμένο περιβάλλον).

 

       Ιπποθεραπεία και αυτισμός

 

       Όπως όλοι γνωρίζουμε η εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό έχει ως στόχο την κατάκτηση της επικοινωνίας, τον έλεγχο της ακατάλληλης συμπεριφοράς, καθώς και τη μείωση της γνωστικής σύγχυσης και του άγχους που προέρχονται από τις δυσκολίες τους στην επεξεργασία των ερεθισμάτων που προέρχονται από το περιβάλλον. Τα αυτιστικά παιδιά επίσης, συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα διαταραχής της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης που καθιστά δύσκολο για αυτά να επεξεργαστούν τις πληροφορίες που λαμβάνουν μέσω των αισθήσεων.

    Στην ιπποθεραπεία ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάζεται για να παρέχει αισθητηριακή διέγερση στο παιδί, σε συνδυασμό με σκόπιμες μυϊκές δραστηριότητες, με στόχο να βελτιώσει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και οργανώνει τις αισθητηριακές πληροφορίες. ( Αφού ο αυτισμός είναι μία εκ γενετής διαταραχή του εγκεφάλου, που επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τις πληροφορίες).

 

   Έτσι τα παιδιά δουλεύουν σε ένα υψηλά δομημένο περιβάλλον που μπορεί να περιλαμβάνει, την φυσική οργάνωση ενός πολυαισθητηριακού περιβάλλοντος , καθαρά σχεδιασμένες περιοχές δράσης και δομημένα προγράμματα που βασίζονται σε φυσικές εικόνες. Το παιδί έτσι, καθοδηγείται μέσα από μία ξεκάθαρη ακολουθία δραστηριοτήτων που αποσκοπεί στο να είναι πιο οργανωμένο.  Ενώ ,όπως γνωρίζουμε, η κατανόηση του περιβάλλοντος αυξάνει την ικανότητα του ατόμου να το ελέγχει, και έτσι να γίνει πιο ανεξάρτητο σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής του.

 

NIKOS 3Η ιπποθεραπεία λοιπόν αποτελεί ένα θεραπευτικό πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορούμε να:

 

 • Αυξήσουμε την ισορροπία και να μειώσουμε την υπερευαίσθησια σε ιδιοδεκτικά και αιθουσαία ερεθίσματα.
 • Μειώσουμε την διάσπαση προσοχής και να αυξήσουμε την βλεμματική επαφή και οπτικοκινητικό συντονισμό.
 • Αυξήσουμε τις γνωστικές και αντιληπτικές ικανότητες του παιδιού.
 • Βελτιώσουμε τον κινητικό σχεδιασμό. (Την ικανότητα δηλαδή, να σχεδιάζουμε και να εκτελούμε διαφορετικές κινήσεις).
 • Προωθήσουμε την ομιλία, την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τις διαπροσωπικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους.
 • Ενισχύσουμε την διαδικασία της κοινωνικοποίησης

 

Πολύζος Νικόλαος, Φυσικοθεραπευτής, MA SEN, Senior instructor of TR & Hippotherapy

Η θεραπευτική ιππασία είναι μία δραστηριότητα η οποία χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου, για να βελτιώσει νευρολογικές και αισθητηριακές δυσλειτουργίες σε ασθενείς με κινητικά και νοητικά προβλήματα, ενώ η ιπποθεραπεία, είναι το πιο εξειδικευμένο κομμάτι της θεραπευτικής ιππασίας καθώς πρόκειται για μια φυσιοθεραπευτική, εργοθεραπευτική ή λογοθεραπευτική πράξη, η οποία χρησιμοποιεί, την κίνηση του αλόγου ως μέρος ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος για να πετύχει λειτουργικά αποτελέσματα.

Ενδείξεις (σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται)

Οι ενδείξεις αφορούν μια σειρά νευρολογικών αλλά και αναπτυξιακών διαταραχών, όπως είναι:

 • Εγκεφαλική παράλυση
 • Μυασθένειες
 • Ημιπληγία
 • Αυτισμός
 • Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή
 • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)
 • Σύνδρομο Rett
 • Νοητική υστέρηση
 • Μαθησιακές δυσκολίες
 • Σύνδρομο Down κ.α.

Θεραπευτικά αποτελέσματα

 • Ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου
 • Βελτίωση ελέγχου κεφαλής, κορμού και λεκάνης
 • Αναχαίτιση παθολογικών προτύπων κίνησης και προώθηση των φυσιολογικών
 • Βελτίωση κινητικού και οπτικοκινητικού συντονισμού
 • Βελτίωση της ισορροπίας και των προστατευτικών αντιδράσεων
 • Προώθηση σωστής στάσης σώματος
 • Βελτίωση του λόγου
 • Προώθηση και βελτίωση της βάδισης
 • Αύξηση του εύρους κινήσεων των αρθρώσεων
 • Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης
 • Αύξηση συγκέντρωσης, προσοχής
 • Διεύρυνση αντίληψης και γνωστικών ικανοτήτων
- See more at: http://www.noesi.gr/book/intervention/hippotherapy#sthash.NRCrsfBZ.dpuf
 

Μάθετε τα πάντα για την θεραπευτική ιππασία και την ιπποθεραπεία στο Δήμο Αχαρνών

Το acharnes-news.gr βρέθηκε στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας και μίλησε με τον κ. Ιωάννη Νικολάου, διευθυντή του Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη:

Κύριε Νικολάου τι είναι η θεραπευτική ιππασία και τι η ιπποθεραπεία;

GIANNHS 2Θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική, κτλ) του ασθενούς, και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής του. Το άλογο στην περίπτωση αυτή γίνεται θεραπευτικό μέσο. Εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ειδικά εκπαιδευμένα άλογα, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ειδικό εξοπλισμό, κτλ.
Ιπποθεραπεία είναι το πιο εξειδικευμένο κομμάτι της θεραπευτικής ιππασίας. Πρόκειται για μια θεραπευτική συνεδρία και αφορά τους επιστήμονες της αποκατάστασης (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές ψυχιάτρους, ψυχολόγους). Πρόκειται για την μεταφορά μιας συνεδρίας αποκατάστασης, αντί στην αίθουσα στην αρένα και αντί να χρησιμοποιούνται κάποια άλλα θεραπευτικά εργαλεία, χρησιμοποιείται το άλογο.
Ποιες ειδικότητες συμμετέχουν για την θεραπευτική ιππασία και την ιπποθεραπεία;

Η θεραπευτική ιππασία και η ιπποθεραπεία είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται από επιστήμονες της αποκατάστασης όπως φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, κτλ, που να έχουν εξειδικευτεί σε αυτό το αντικείμενο. Δυστυχώς όμως, μέσα στο χώρο έχουν εισχωρήσει και άτομα που δηλώνουν εκπαιδευτές ή θεραπευτές της θεραπευτικής ιππασίας, αν και δεν έχουν απολύτως καμία σχέση και ούτε βέβαια τις ανάλογες σπουδές.  Για το λόγο αυτό, για την ανάπτυξη δηλαδή της θεραπευτικής ιππασίας στη σωστή της βάση, αλλά και την προστασία του πληθυσμού, ιδρύθηκε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας (ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι.), μέλημα του οποίου είναι εκτός των άλλων, η συνεχής κατάρτιση των μελών του και η εκπαίδευση νέων, μέσω της Σχολής Θεραπευτικής ιππασίας και Ιπποθεραπείας που έχει δημιουργήσει εξειδικεύοντας θεραπευτές όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Επίσης είναι ο νόμιμος φορέας αναγνώρισης των Ιπποθεραπευτών και των Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας στην Ελλάδα. Οι θεραπευτές που ασκούν την Ιπποθεραπεία, πρέπει να είναι απαραίτητα μέλη του ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι. και πιστοποιημένοι από αυτόν ως Ιπποθεραπευτές, προϋποθέσεις που τις πληρούν όλοι οι θεραπευτές της Επιστημονικής Εταιρίας Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδας (Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.). Μόνο με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η προστασία του κοινού.

Ποια  τα θεραπευτικά αποτελέσματα της θεραπευτικής ιππασίας και της ιπποθεραπείας;GIANNHS

Τα οφέλη της είναι πολλά, πάντα ανάλογα με τις ανάγκες του πάσχοντα και τους στόχους που έχουμε θέσει. Αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά:
Προώθηση (όταν δεν υπάρχει) ή βελτίωση της βάδισης, βελτίωση νευρομυικού ελέγχου, ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου (μείωση της σπαστικότητας, αύξηση του τόνου στην υποτονία, ομαλοποίηση στις εναλλαγές τόνου), βελτίωση της ισορροπίας, βελτίωση της στάσης και του ελέγχου της κεφαλής, αύξηση της συμμετρίας του σώματος, αύξηση του εύρους της κίνησης, βελτίωση συντονισμού, εκπαίδευση λεπτής και αδρής κινητικότητας, βελτίωση της αισθητικοκινητικής λειτουργίας, βελτίωση της προσοχής (μείωση της απόσπασης), αύξηση της αντίληψης του σώματος, βελτίωση της ικανότητας προσανατολισμού (χωρικός, χρονικός), δραστηριοποίηση, εγρήγορση, κοινωνικοποίηση, ψυχοκινητική ανάπτυξη, κατάκτηση νέων γνωστικών δεξιοτήτων, ανάπτυξη ή βελτίωση της επικοινωνίας, αυτοπεποίθηση, οριοθέτηση, προώθηση και βελτίωση λόγου, κτλ.

Ποια παιδιά δεν μπορούν να κάνουν θεραπευτική ιππασία και ιπποθεραπεία;

Οι αντενδείξεις στην θεραπευτική ιππασία είναι ελάχιστες και αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με ενήλικες και όχι με παιδιά. Σημειώνεται ότι όσο πιο κατάλληλη είναι μια ομάδα, όπως η Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε., η οποία αναλαμβάνει παιδιά από την ηλικία των 12 μηνών αλλά και ενήλικες, τόσο πιο εύκολα και με ασφάλεια μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία ορισμένες καταστάσεις  που για άλλες ομάδες είναι ιδιαίτερα δύσκολες, όπως μεγάλο ύψος ή βάρος, μεγάλη υποτονία ή σπαστικότητα, κτλ

Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι;

Η θεραπευτική ιππασία είναι μια θεραπεία αποκατάστασης αρκετά πολύπλοκη. Είναι απαραίτητο λοιπόν να εφαρμόζεται από επιστήμονες της αποκατάστασης που να έχουν εξειδικευτεί σε αυτό το αντικείμενο. Επίσης τα άλογα πρέπει να είναι κατάλληλα και ειδικά εκπαιδευμένα και το περιβάλλον το οποίο πραγματοποιούνται οι θεραπευτικές συνεδρίες να είναι επίσης κατάλληλα διαμορφωμένο. Μόνο έτσι τα αποτελέσματα είναι πραγματικά θεαματικά και οι θεραπευτικές συνεδρίες πραγματοποιούνται χωρίς κανέναν κίνδυνο. 

Πότε συνιστάται η θεραπευτική ιππασία και η ίπποθεραπεία;

Η θεραπευτική ιππασία συνίσταται σε πολλές περιπτώσεις που αφορούν παιδιά αλλά και ενήλικες. Μερικές από αυτές τις ενδείξεις είναι:
Αυτισμός και Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, Σύνδρομο Asperger, ΔΕΠ-Υ, Σύνδρομο Rett, Εγκεφαλική παράλυση (όλοι οι τύποι), Ψυχοκινητική καθυστέρηση, Νοητική Υστέρηση, Σύνδρομο Down, Μυϊκή δυστροφία (διάφοροι τύποι), Δισχιδής ράχη, Βλάβες νωτιαίου μυελού, Σκλήρυνση κατά πλάκας
Εγκεφαλικό επεισόδιο, Τύφλωση, Κώφωση, Δυσκολίες μάθησης, Προβλήματα συμπεριφοράς, Ψυχολογικά ή Ψυχιατρικά προβλήματα, Διάφορα σύνδρομα (Agelman, Okamoto, κτλ)
 
Πώς γίνονται τα μαθήματα;

Η Επιστημονική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδας (Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.), είναι η μεγαλύτερη επιστημονική ομάδα Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας στην Ευρώπη και μια από τις πιο σημαντικές και πιο έμπειρες στον κόσμο. Εδρεύει στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης (στον όμιλο όπου ξεκίνησε η θεραπευτική ιππασία στην Ελλάδα) και στον Ιππικό  Όμιλο Βορείων Προαστίων. Παράρτημα της υπάρχει στην Εκάλη αλλά έχει και πολλά παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα (Χανιά, Πρέβεζα, Καλαμάτα, κτλ). Αποτελείται αποκλειστικά από έναν μεγάλο αριθμό από εξειδικευμένους επιστήμονες (ειδικά εκπαιδευμένους φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, κτλ.), οι οποίοι διεξάγουν τις θεραπευτικές συνεδρίες, με την επίβλεψη και καθοδήγηση του Διευθυντή της Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε., Ιωάννη Νικολάου και του Προϊσταμένου Νικόλαου Πολύζου. Τα άλογα της Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε. είναι άλογα ειδικά για θεραπευτική ιππασία και κατάλληλα εκπαιδευμένα. Οι θεραπευτές της είναι όλοι εγγεγραμμένα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας (ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι.), με τον οποίο συνεργάζεται στενά και έχουν όλοι λάβει ειδική εκπαίδευση, έχοντας εμπειρία πολλών ετών πάνω στο αντικείμενο. Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε. είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για την σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση ενός πολύ μεγάλου αριθμού ενδείξεων κάτι που καθιστά τις θεραπευτικές συνεδρίες εξαιρετικά αποτελεσματικές.

Γιατί το άλογο;

Η επιλογή του δεν είναι τυχαία. Το άλογο κατά την διάρκεια της βάδισης, μας δίνει συγκεκριμένα ερεθίσματα, έντονα αλλά ελεγχόμενα και ρυθμικά, που είναι απαραίτητα για την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί θεραπευτές δημιουργούν η εκμεταλλεύονται μια σειρά άλλων ερεθισμάτων, που έχουν σχέση με τις ασκήσεις που γίνονται, το περιβάλλον και την θεραπευτική ομάδα που συμμετέχει. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν βομβαρδισμό ερεθισμάτων, που με την βοήθεια των θεραπευτών αναλύονται και επεξεργάζονται από τον εγκέφαλο. Το άλογο είναι ένα σπουδαίο κίνητρο θεραπείας και ένα πολύ σημαντικό μέσο αποκατάστασης.

Πότε ξεκίνησε στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα η πρώτη προσπάθεια έγινε το 1983 ως εθελοντική κίνηση, αλλά η Θεραπευτική Ιππασία και Ιπποθεραπεία ως επιστήμη οφείλεται στη δημιουργία της Επιστημονικής Εταιρίας Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδας (Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.) το 2004 και στη δημιουργία του Πανελληνίου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας (ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι.) το 2007. Έτσι η θεραπευτική ιππασία ξέφυγε από το εθελοντικό και 
αναπτύχθηκε σε επιστημονικό πλαίσιο.

Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την θεραπευτική ιππασία και την ιπποθεραπεία τον κ. Νικολάου. Ο κ. Ιωάννης Νικολάου είναι διευθυντής Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε. (Φυσικοθεραπευτής, Senior Instructor of TR & Hippotherapy, Προπονητής της Fédération Equestre Internationale, F.E.I. , National Classifier, Αντιπρόεδρος ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι.)

 

 

1412520 353712364765069 1328460779 o

 

Δημοσιεύσεις

Θεραπευτική ιππασία & Ιπποθεραπεία
Θεραπευτική ιππασία & Ιπποθεραπεία
 

Σεμινάριο εξειδίκευσης στην θεραπευτική ιππασία

Το Σεμινάριο εξειδίκευσης στην θεραπευτική ιππασία (Instructor of Therapeutic Riding & Hippotherapy) απευθύνεται σε απόφοιτους ή τελειόφοιτους σχολών επαγγελμάτων υγείας που σχετίζονται με την αποκατάσταση παιδιών με νευρολογικές ή αναπτυξιακές διαταραχές. (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί).

Αντικείμενο του σεμιναρίου: είναι η εξειδίκευση των επαγγελματιών της αποκατάστασης πάνω στο αντικείμενο της θεραπευτικής ιππασίας και της Ιπποθεραπείας.
Ενδεικτική θεματική δομή του σεμιναρίου

 •     Τι είναι θεραπευτική ιππασία, Ιπποθεραπεία.
 •     Ενδείξεις και αντενδείξεις της μεθόδου
 •     Ανάλυση της κίνησης του αλόγου
 •     Ψυχολογία και συμπεριφορά του αλόγου
 •     Ιστορία, φυλές και Ανατομική του αλόγου
 •     Προσέγγιση του άλογου
 •     Οι ρόλοι των θεραπευτών στη θεραπευτική ιππασία
 •     Εκπαίδευση αλόγων θεραπευτικής ιππασίας
 •     Εφαρμογή – διαχείριση θεραπευτικού εξοπλισμού
 •     Κλινική εικόνα και θεραπευτικές προσεγγίσεις των συχνοτέρων νευρολογικών και αναπτυξιακών διαταραχών.
 •     Μέθοδοι προσέγγισης των αναπτυξιακών διαταραχών και η προσαρμογή τους στο πρόγραμμα Ιπποθεραπείας (ABA, TEACCH, PECS, MAKATON)

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες

Στο σεμινάριο γίνεται εκτενής ανάλυση της κλινικής εικόνας, των θεραπευτικών στόχων και του τρόπου προσαρμογής τους πάνω στη ράχη του αλόγου σε όλες τις νευρολογικές και αναπτυξιακές παθήσεις παίδων και ενήλικων (Εγκεφαλική Παράλυση, Μυοπάθειες, ΣΚΠ, Ημιπληγία, Παραπληγία, Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις, Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος κ.α.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο εκτός από πολύ καλη γνώση του αντικείμενου της Ιπποθεραπείας, αποκτούν και μια πολύ καλή γενικότερη γνώση πάνω στη αντιμετώπιση των νευρολογικών περιστατικών.

Ημερομηνίες  διεξαγωγής

1η Ενότητα 6 -7 -8 Δεκεμβρίου 2013
2η Ενότητα 17 -18 -19 Ιανουαρίου 2014
3η Ενότητα 7 - 8 - 9 Μαρτίου 2014
4η Ενότητα 25-26-27 Απριλίου 2014

Εισηγητές

 •     Νικολάου Ιωάννης, Φυσικοθεραπευτής, MA SEN, Senior instructor of TR & Hippotherapy.
 •     Πολύζος Νικόλαος, Φυσικοθεραπευτής, MA SEN, Senior instructor of TR & Hippotherapy.
 •     Νικολαΐδης Νικόλαος, Εργοθεραπευτής, Senior instructor of TR & Hippotherapy.
 •     Τσουγκρανά Χρύσα, Φυσικοθεραπεύτρια, Msc Ιατρικής Αθηνών, Εργαστηριακή συνεργάτης ΑΤΕΙ Αθηνών.
 •     Λαΐου Αθανασία, Φυσικοθεραπεύτρια, Msc, instructor of TR & Hippotherapy.
 •     Σταμίρη Μάρω, Λογοθεραπεύτρια, instructor of TR & Hippotherapy
 •     Κατερίνα Υδραίου, Ψυχολόγος, PGDip, Msc, instructor of TR & Hippotherapy.
 •     Συρεγγέλα Μάριαμ, Ψυχολόγος, Msc, instructor of TR & Hippotherapy

Τόπος διεξαγωγής

Ιππικός Όμιλος Βορείων Προαστίων (ΙΟΒΟΠ) και Ιππικός Όμιλος Βαρυμπόμπης (ΙΟΒ)
Λ. Τατοϊου 137 & Λ. Τατοϊου 107β ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ

Παρακαλούμε τους ενδιαφερομένους για συμμετοχή να επικοινωνήσουν με την γραμματεία του ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι. 6957-044048 (κα Ελένη Γρίβα 9.00 πμ -7.00 μμ), ή με τον κύριο Νίκο Πολύζο στο 6942-464678 (5-8 μμ)


Κόστος σεμιναρίου: 780 ευρώ
Τρόπος πληρωμής: προκαταβολή 280 ευρώ με την εγγραφή (έως τις 6 Δεκεμβρίου 2013) και εξόφληση του υπολοίπου ποσού 250 + 250 ευρώ, εώς τις 17 Ιανουαρίου 2014 και εώς τις 7 Μαρτίου 2014 αντίστοιχα.

Το Σεμινάριο εξειδίκευσης στην θεραπευτική ιππασία (Instructor of Therapeutic Riding & Hippotherapy) απευθύνεται σε απόφοιτους ή τελειόφοιτους σχολών επαγγελμάτων υγείας που σχετίζονται με την αποκατάσταση παιδιών με νευρολογικές ή αναπτυξιακές διαταραχές. (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί).

Αντικείμενο του σεμιναρίου: είναι η εξειδίκευση των επαγγελματιών της αποκατάστασης πάνω στο αντικείμενο της θεραπευτικής ιππασίας και της Ιπποθεραπείας.

Ενδεικτική θεματική δομή του σεμιναρίου

 • Τι είναι θεραπευτική ιππασία, Ιπποθεραπεία. 
 • Ενδείξεις και αντενδείξεις της μεθόδου
 • Ανάλυση της κίνησης του αλόγου
 • Ψυχολογία και συμπεριφορά του αλόγου
 • Ιστορία, φυλές και Ανατομική του αλόγου
 • Προσέγγιση του άλογου
 • Οι ρόλοι των θεραπευτών στη θεραπευτική ιππασία
 • Εκπαίδευση αλόγων θεραπευτικής ιππασίας
 • Εφαρμογή – διαχείριση θεραπευτικού εξοπλισμού
 • Κλινική εικόνα και θεραπευτικές προσεγγίσεις των συχνοτέρων νευρολογικών και αναπτυξιακών διαταραχών.
 • Μέθοδοι προσέγγισης των αναπτυξιακών διαταραχών και η προσαρμογή τους στο πρόγραμμα Ιπποθεραπείας (ABA, TEACCH, PECS, MAKATON)

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες

Στο σεμινάριο γίνεται εκτενής ανάλυση της κλινικής εικόνας, των θεραπευτικών στόχων και του τρόπου προσαρμογής τους πάνω στη ράχη του αλόγου σε όλες τις νευρολογικές και αναπτυξιακές παθήσεις παίδων και ενήλικων (Εγκεφαλική Παράλυση, Μυοπάθειες, ΣΚΠ, Ημιπληγία, Παραπληγία, Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις, Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος κ.α.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο εκτός από πολύ καλη γνώση του αντικείμενου της Ιπποθεραπείας, αποκτούν και μια πολύ καλή γενικότερη γνώση πάνω στη αντιμετώπιση των νευρολογικών περιστατικών. 

- See more at: http://www.noesi.gr/event/seminario-exeidikeysis-stin-therapeytiki-ippasia#sthash.eZpiN2wg.dpuf

Το Σεμινάριο εξειδίκευσης στην θεραπευτική ιππασία (Instructor of Therapeutic Riding & Hippotherapy) απευθύνεται σε απόφοιτους ή τελειόφοιτους σχολών επαγγελμάτων υγείας που σχετίζονται με την αποκατάσταση παιδιών με νευρολογικές ή αναπτυξιακές διαταραχές. (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί).

Αντικείμενο του σεμιναρίου: είναι η εξειδίκευση των επαγγελματιών της αποκατάστασης πάνω στο αντικείμενο της θεραπευτικής ιππασίας και της Ιπποθεραπείας.

Ενδεικτική θεματική δομή του σεμιναρίου

 • Τι είναι θεραπευτική ιππασία, Ιπποθεραπεία. 
 • Ενδείξεις και αντενδείξεις της μεθόδου
 • Ανάλυση της κίνησης του αλόγου
 • Ψυχολογία και συμπεριφορά του αλόγου
 • Ιστορία, φυλές και Ανατομική του αλόγου
 • Προσέγγιση του άλογου
 • Οι ρόλοι των θεραπευτών στη θεραπευτική ιππασία
 • Εκπαίδευση αλόγων θεραπευτικής ιππασίας
 • Εφαρμογή – διαχείριση θεραπευτικού εξοπλισμού
 • Κλινική εικόνα και θεραπευτικές προσεγγίσεις των συχνοτέρων νευρολογικών και αναπτυξιακών διαταραχών.
 • Μέθοδοι προσέγγισης των αναπτυξιακών διαταραχών και η προσαρμογή τους στο πρόγραμμα Ιπποθεραπείας (ABA, TEACCH, PECS, MAKATON)

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες

Στο σεμινάριο γίνεται εκτενής ανάλυση της κλινικής εικόνας, των θεραπευτικών στόχων και του τρόπου προσαρμογής τους πάνω στη ράχη του αλόγου σε όλες τις νευρολογικές και αναπτυξιακές παθήσεις παίδων και ενήλικων (Εγκεφαλική Παράλυση, Μυοπάθειες, ΣΚΠ, Ημιπληγία, Παραπληγία, Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις, Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος κ.α.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο εκτός από πολύ καλη γνώση του αντικείμενου της Ιπποθεραπείας, αποκτούν και μια πολύ καλή γενικότερη γνώση πάνω στη αντιμετώπιση των νευρολογικών περιστατικών. 

- See more at: http://www.noesi.gr/event/seminario-exeidikeysis-stin-therapeytiki-ippasia#sthash.eZpiN2wg.dpuf

Το Σεμινάριο εξειδίκευσης στην θεραπευτική ιππασία (Instructor of Therapeutic Riding & Hippotherapy) απευθύνεται σε απόφοιτους ή τελειόφοιτους σχολών επαγγελμάτων υγείας που σχετίζονται με την αποκατάσταση παιδιών με νευρολογικές ή αναπτυξιακές διαταραχές. (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί).

Αντικείμενο του σεμιναρίου: είναι η εξειδίκευση των επαγγελματιών της αποκατάστασης πάνω στο αντικείμενο της θεραπευτικής ιππασίας και της Ιπποθεραπείας.

Ενδεικτική θεματική δομή του σεμιναρίου

 • Τι είναι θεραπευτική ιππασία, Ιπποθεραπεία. 
 • Ενδείξεις και αντενδείξεις της μεθόδου
 • Ανάλυση της κίνησης του αλόγου
 • Ψυχολογία και συμπεριφορά του αλόγου
 • Ιστορία, φυλές και Ανατομική του αλόγου
 • Προσέγγιση του άλογου
 • Οι ρόλοι των θεραπευτών στη θεραπευτική ιππασία
 • Εκπαίδευση αλόγων θεραπευτικής ιππασίας
 • Εφαρμογή – διαχείριση θεραπευτικού εξοπλισμού
 • Κλινική εικόνα και θεραπευτικές προσεγγίσεις των συχνοτέρων νευρολογικών και αναπτυξιακών διαταραχών.
 • Μέθοδοι προσέγγισης των αναπτυξιακών διαταραχών και η προσαρμογή τους στο πρόγραμμα Ιπποθεραπείας (ABA, TEACCH, PECS, MAKATON)

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες

Στο σεμινάριο γίνεται εκτενής ανάλυση της κλινικής εικόνας, των θεραπευτικών στόχων και του τρόπου προσαρμογής τους πάνω στη ράχη του αλόγου σε όλες τις νευρολογικές και αναπτυξιακές παθήσεις παίδων και ενήλικων (Εγκεφαλική Παράλυση, Μυοπάθειες, ΣΚΠ, Ημιπληγία, Παραπληγία, Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις, Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος κ.α.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο εκτός από πολύ καλη γνώση του αντικείμενου της Ιπποθεραπείας, αποκτούν και μια πολύ καλή γενικότερη γνώση πάνω στη αντιμετώπιση των νευρολογικών περιστατικών. 

- See more at: http://www.noesi.gr/event/seminario-exeidikeysis-stin-therapeytiki-ippasia#sthash.eZpiN2wg.dpuf
 

Δράση

Το έργο της Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε., δεν περιορίζεται μόνο στην εφαρμογή των προγραμμάτων θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας. Μερικές ακόμα από τις δραστηριότητες της είναι:

 • Συνεργάζεται με ξένους ερευνητές διεθνούς κύρους, του χώρου της αποκατάστασης γενικά.
 • Οι θεραπευτές της, εφαρμόζουν πρωτοποριακά προγράμματα θεραπειών, ιδιαίτερα αποτελεσματικά (φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, κτλ.) συνδυάζοντας τα με την Θεραπευτική Ιππασία.
 • Είναι ερευνητική ομάδα. Διεξάγει τις δικές της έρευνες και εργασίες, τις οποίες καταθέτει σε Παγκόσμια κυρίως και Πανευρωπαϊκά συνέδρια.
 • Mέλη της δίνουν συχνά διαλέξεις σε επιστημονικά συνέδρια και επιστημονικές εταιρίες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
 • Συνεργάζεται στενά με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας (ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι.), για την προώθηση της Θεραπευτικής Ιππασίας στην Ελλάδα, δημιουργώντας τις σωστές βάσεις και προϋποθέσεις.
 • Μαζί με τον ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι., ίδρυσε και λειτουργεί την Σχολή Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας.
 • Διοργανώνει εκδρομές υψηλά ποιοτικών προδιαγραφών, που περιλαμβάνουν ένα πλήθος από προγράμματα θεραπευτικά, παιδαγωγικά και ψυχαγωγικά.
 
Είστε εδώ: Αρχική Δράση

Επικοινωνία

 • Τηλ: (+30) 210 8310060
 • Φαξ: (+30) 210 8310060
 • Email: info@eethiie.gr
 • URL: www.eethiie.gr